Представяне на романа “βλάχος” (Влахос) в Бургас, Ямбол и Пловдив

Представяне на романа “βλάχος” (Влахос) в Бургас, Ямбол и Пловдив

 


Бургас, Ямбол, Пловдив – нямаме търпение да ви навестим в най-книжния месец от годината – месец “буквеник” – и да си поговорим за историите на последните скитащи пастири на Балканите . Очакваме ви!


“Стрижбата е само началото, защото баш празникът на всички празници е Ай Йоргос – Гергьовден. Тогава овчарите хептен отхлабваха поясите, разкъсваха тесните ризи, в които ги бяха държали студените дни, разгорещяваха се с гюмюрджинско вино, с пехливанлък и още барутна веселба. Казваха те „Край!” на снежния душевадец, дето изсмукваше силиците на света и го превръщаше в ошав. Шурваше кръвта на курбанлиите овни и наквасяше кипналата, млада земя. Децата тичаха на воля, белязани с червени кръстчета по челцата, търкаляха се в лековитата гергьовска роса и свиреха с крушови листа. Знаеше се, че около тоя ден всичко, до което се допре човек, е целебно. И водата в потоците, и тревата по моравите, че и убитите по това време змии.

Но нищо не успяваше да зарадва овчарите така, както гергьовският дъжд. Друг като него нямаше, толкова чакан и почитан. Реките се наливаха и възвисяваха глас, а това беше сладко обещание за номадите. Това беше храна за баирите, храна за ливадите, за овцете, а оттам и за хората. Всяка капка дъжд беше златна жълтица, затова и на устните на всички само едно звучеше: „Здраве и берекет да има!“ Не ще и дума, доволни щяха да са и планинските селца, та с радост да посрещнат скитащите пастири, защото щом на едните работата спори, то и на другите ще им върви.”

Из романа “βλάχος”, Николай Янков и Елена Щерева

Картина: Δημητρη Κυριακου

Leave a Reply

Close Menu